Is een elektrische auto wel handig als je veel onderweg bent?

Elektrisch rijden: tegenwoordig hoor je er heel wat over, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er alleen maar voordelen aan verbonden zijn. Natuurlijk kunnen we het er allemaal over eens zijn dat een elektrische wagen beter is voor het milieu, maar gelden dit en andere voordelen nog altijd als je heel vaak onderweg bent? Hier krijg je een antwoord op deze vraag.

De voordelen en nadelen van elektrisch rijden

Elektrische auto’s kunnen heel interessant zijn, zowel qua comfort als uit financiële overwegingen. Als je vaak lange afstanden rijdt of elke dag onderweg bent, houd dan zeker rekening met onderstaande voordelen en nadelen:

Voordelen:

1. Milieuvriendelijk

Er bestaat geen twijfel over dat een elektrische wagen milieuvriendelijk is, ook als je vaak onderweg bent. Wanneer je je wagen bijvoorbeeld voor zakelijke activiteiten gebruikt, doe je er nog altijd beter aan om een elektrisch model te kopen.

2. Gemakkelijk op te laden

Tegenwoordig duurt het opladen van een elektrische wagen al minder lang dan een paar jaar terug en dat is natuurlijk interessant. Daarbij is het opladen van een elektrische wagen helemaal niet moeilijk: gewoon de verbinding maken met een laadpaal en de kous is af. Bij elektrische auto’s met de grootste actieradius zal je trouwens minder vaak moeten opladen, wat natuurlijk handig is.

3. Vlot rijden

Elektrische wagens zijn tegenwoordig van erg goede kwaliteit, waardoor ze het allerbeste rijcomfort bieden. De meeste elektrische auto’s maken daarbij haast geen lawaai en dat is toch wel een belangrijk voordeel ten opzichte van een gewone auto.

Nadelen:

1. Soms een lange oplaadtijd

Hoewel het opladen van een elektrische auto tegenwoordig al veel sneller gaat dan pakweg vijf jaar geleden, duurt het vaak nog altijd lang. Zeker in vergelijking met gewoon bijtanken, dat letterlijk in een minuut gebeurd is. Als je regelmatig met de wagen rijdt, houd je daar dus best rekening mee.

2. Afhankelijk van laadpalen

Rijd je met een elektrische auto van de zaak of je eigen wagen? Dan ben je altijd afhankelijk van de aanwezigheid van laadpalen. De meeste tankstations beschikken tegenwoordig gelukkig over laadpalen en je vindt er ook heel wat op andere plaatsen langs de weg. Aan de andere kant zijn laadpalen nog steeds minder voorkomend dan gewone tankstations.

3. De accuduur bepaalt de maximale afstand

Ten slotte ben je bij een elektrische wagen altijd afhankelijk van de accuduur van de wagen zelf. Die verschilt immers van model tot model, dus je doet best onderzoek naar elektrische auto’s met de grootste actieradius. Op die manier leg je probleemloos grotere afstanden af.

Elektrisch of niet? Maak de juiste keuze!

Of je nu met een auto van de zaak rijdt of je eigen wagen wilt kopen voor privégebruik, een elektrisch model biedt heel wat voordelen, maar ook enkele nadelen. Vooral als je vaak onderweg bent, houd je daar best rekening mee!